ResizedImage174250 17 Kvalitetsklubb Emblem CMYK Positiv Godkjent    

Dagens seriesystem er ikke bra

Journalist i Rana Blad, Gøran O. Pedersen mener et nytt seriesystem må bli vedtatt.


Eirik Moen og Mo IL feide så og si all motstand av banen i fjor, her mot Grand Bodø. HåNo-serien har vært en gedigen skuffelse, og vår kommentator mener klubbene også på Helgeland bør gå inn for det nye seriesystemet som kan bli vedtatt på fotballtinget om en måned. (Foto: Kenneth Haagensen Husby)

Både Mo IL og Stålkam var snar ute med å være negativ til forslaget om å gjøre endringer i seriesystemet da det ble gjort kjent i høst. Denne uken ble det klart at fotballforbundet vil legge fram et forslag på tinget om å gjøre store endringer med to avdelinger i 2. divisjon og seks i 3. divisjon.

Det er på tide. Og jeg håper Mo IL og Stålkam tenker seg om en ekstra gang før de er krystallklar på at dette ikke blir bra. Det er reisemessige og økonomiske årsaker til at klubbene er mot. Det er det liten grunn til.

Med det nye forslaget vil reisene bli behageligere for langt flere. I 2. divisjon vil det være nok lag i Nord-Norge, Trøndelag og Østlandet til at det vil fylle en av de to avdelingene. Når nærmeste «nabo» for Mo IL i årets 2. divisjon er Harstad IL – sier det sitt. Reisene i 2. divisjon er lange uansett. Nordnorske lag vil ikke bli plassert i avdeling med lag fra Sogn og Fjordane i det nye forslaget heller.

Skulle Mo IL klare å klore seg fast i den nye 2. divisjon, blir reiseavstandene omtrent som i dag. Kanskje kortere da sjansen for å få med lag fra Trøndelag trolig vil øke.

I den nye 3. divisjon foreslås det seks avdelinger. Det betyr at de syv svakeste lagene i hver 2. divisjonsavdeling i dag, pluss de fire-fem beste i 3. divisjon, vil utgjøre dette nivået. Da vil halvparten av dagens 2. divisjonslag få kortere reiser. Her bør jobben fra Helgeland sin side være å jobbe inn mot NFF for å få dem til å forstå at Helgeland har «kort» vei til Trøndelag, og at nordnorske lag derfor bør deles i to avdelinger. Det vil også lagene helt nord tjene på, da både Finnmark og Troms har tre flyplasser med direkterute til Gardermoen, som er langt enklere og billigere enn å komme seg til Helgeland. Krisen for Nord-Norge er om NFF setter alle de nordnorske lag først opp i en avdeling, før de legger resten av kabalen.

Den nye HåNo-serien har etter at den ble født i 2011 vært en gedigen skuffelse. Selv om nivået er adskillig høyere enn i den gamle HESA-serien, er det fremdeles lag som er useriøse i forhold til hvilke lag de stiller i bortekampene. Godt over halvparten av lagene i HåNo-serien vil tjene stort på å få tilbake kretsseriene, særlig i forhold til reiser.

Man kan håpe at de med litt ambisjoner som blant annet Stålkam, Sandnessjøen og Mosjøen ønsker seg en bedre sportslig arena. Det er ikke gøy å gå i Stålhallen å se Stålkam gang på gang vinne 10–0 mot et eller annet lag som har en overvektig trener på banen eller kommer uten reserver. Stålkam, MIL og SIL håper og tror jeg har ambisjoner om spill i den nye 3. divisjonen.

I HåNo-serien har også Mo IL, Mjølner og Harstad IL i tur og orden feid over all motstand når de har vært nede. Det er en altfor svak kamparena for gode lag.

Sportslig vil den nye pyramiden bli bedre i forhold til opp- og nedrykk. De aller beste lagene i 3. divisjon får kanskje litt lengre reiser, men disse lagene har jo også ambisjoner om opprykk, som vil bety veldig mye lengre reiser enn de er vant til i dag.

Mo IL har signalisert at de vil reise på tinget for å jobbe mot forslaget. Jeg mener klubben bør tenke seg om en gang til, når de minst bør ha ambisjoner om spill i den nye 2. divisjon. Dagens seriesystem er ikke bra, det er altfor store forskjeller på topp og bunn. Det må endres, jo før jo bedre.

Forslaget som nå ligger på bordet er helt perfekt.
ukens hjemmekamper 2018
grasrotandelen right
727x250 1 facebook nor
klubben i